Ce sa nu folosesti pe un site

,
Te-ai enervat vreodata ca a trebuit sa astepti cateva minute pana ti se incarca un site? Ti s-a acrit de atatea reclame afisate una peste alta, care nu te mai lasa sa iei informatia care iti trebuie de pe site? Ai vrea ca site-ul pe care intri sa fie mai usor de navigat?
Raspunzand la intrebarile de mai sus ai rezolvat o parte din problema. Daca te-ai decis ca e timpul sa-ti faci un site, trebuie sa stii ca oamenii nu au rabdare atunci cand intra pe acestea. Ei pur si simplu scaneaza pagina, cauta lucrurile cele mai interesante, le citesc, apoi trec la altceva. Asa ca ar fi bine sa le faci sederea cat mai placuta, daca vrei ca sa se intoarca.
Din capitolul “Ce sa nu folosesti pe un site“:
1. Text de culoare deschisa pe fundal inchis
Nu ma intelege gresit, exista unele combinatii de culori chiar reusite, unde textul este deschis, alb chiar, iar fundalul este inchis. Insa nu trebuie sa exagerezi cu asa ceva. O sa explic de ce. Creierul uman e obisnuit cu printurile clasice. Scris negru pe alb. Apoi, scrisul alb pe negru este destul de daunator utilizatorului cand e folosit in exces. Fiindca ochii obosesc foarte repede. Nu o sa aprofundez aceasta tema, cred ca te-ai prins despre ce e vorba. Trebuie sa existe un pic de contrast intre fundal si text.
2. Meniuri de navigare flash sau javascript
Mie unul nu imi plac si nu le consider deloc utile. E adevarat ca ajuta la partea de design si iti transforma siteul intr-o opera de arta. Dar ce folos daca ai un Ferrari si nu il poti folosi? Asa e si atunci cand folosesti astfel de meniuri de navigare. Poate unii vizitatori au dezactivat javascriptul, poate altii nu au instalat flash pe calculator. Si atunci ce se intampla? Imagineaza-ti un oras fara semafoare, sau o lume fara harţi. Cand ai pierdut partea de navigare a unui site, ai pierdut aproape totul.
3. Pop-upuri in exces
Pop-upurile sunt de obicei o forma de publicitate online menite sa atraga atentia vizitatorului si/sau sa captureze adrese de email. Deseori cand cautam cate un referat pe net, intram pe un site si mi se deschideau altele zece. Pana stateam sa le inchid, imi trecea cheful de facut tema icon smile Ce sa nu folosesti pe un site De aceea zic, daca vrei sa atragi atentia celui ce intra la tine pe site, o poti face si fara o fereastra pop-up. E bine ca acum browserele sunt setate sa blocheze reclamele nedorite, decat cu acceptul tau.
4. Structuri si chenare complexe
E vorba despre interfata siteului. Asa cum am mai zis, trebuie sa fie simpla, sa se poata trece usor de la o pagina la alta, iar informatiile importante sa fie puse intotdeauna in asa fel incat un vizitator sa poata avea acces usor la ele. Am vazut pe multe siteuri, chiar si eu faceam greseala asta, foarta multa informatie structurata aiurea. Trebuie sa ai un model. Aici pun merele, aici perele, acolo portocalele. Nu le amesteca, il vei deruta foarte mult pe cel ce intra la tine pe site.
5. Lucruri inutile
Bine, azi nu prea se mai folosesc. dar vedeam in trecut siteuri care afisau ceasul. Ce imi trebuie mie ceas? Am deja unul in bara de start. Acum exista multa informatie inutila si care nu tine de domeniul pentru care ar trebui sa fie facut siteul. Daca siteul tau este despre portocale, atunci in mod sigur nu vei pune definitia teoremei lui Pitagora.
Cam atat azi. Multumesc ca ai citit articolul si te astept cu eventuale comentarii. Bafta

0 comentarii to “Ce sa nu folosesti pe un site ”

Trimiteți un comentariu

 

Bancuri Bula, Bancuri noi, Bancuri cu blonde, bancuri tari Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates