Ce sunt variabilele in PHP?

,
Imagineaza-ti un cos, in care ai mere, pere, portocale. Ti-e mult mai usor sa le cari si sa le imparti copiilor. Acum gandeste-te ce ai face daca nu ar fi cosul si ar trebui sa cari toate fructele cu mana. Ti-ar fi cu mult mai greu. Asa e si cu variabilele in PHP.
O variabila este ca si un “cos” special pe care il poti defini si care apoi o sa pastreze o valoare anume (un numar, un sir de caractere etc.). Hai sa luam un exemplu, ca sa intelegi mai bine.
In lectia anterioara ti-am explicat cum se poate face o simpla pagina PHP. Apoi ai vazut ce reprezinta functia echo.
Daca aduni de exemplu doua numere, o sa ai: echo 1+3; Va afisa desigur rezultatul 4. Dar aceasta adunare este utila doar celor ce vor sa adune 1 cu 3. In acest moment variabilele intră in joc.
Variabilele ne permit sa adunam de exemplu mai multe numere, fara sa ne intereseze in mod direct valorile date.
Cum se defineste o variabila in PHP?
Simplu. O variabila consta in numele ales de tine, precedat de semnul pentru dolar ($). Aceasta poate include litere, cifre, caracterul de subliniere (_), dar nu poate contine spatii. Intotdeauna numele unei variabile trebuie sa inceapa cu o litera sau cu caracterul de subliniere. Cam aşa:
$variabila
$variabila_noua
$_1variabila_mare
$altavariabila2
$variabila_alta2
Ca un sfat: incearca sa dai un nume cat mai usor de retinut variabilelor tale. Pe moment ti se va parea simplu de lucrat cu ele, dar daca te uiti peste acelasi script la 2,3 saptamani dupa ce l-ai facut, in caz ca nu ai folosit variabile inteligibile, o sa ai mult de lucru sa-ti dai seama ce face fiecare.
Variabilele globale si superglobale
Daca inainte aveam reguli de numire a variabilelor, trebuie sa stii ca exista si reguli privind disponibilitatea variabilei respective. Ce vrea sa insemne asta? Faptul ca PHP are cateva variabile predefinite, care poarta numele de variabile superglobale. Aceste variabile sunt prezente intotdeauna, valorile lor fiind disponibile pentru toate scripturile tale.
Si ca povestea sa se complice, trebuie sa mai stii ca… fiecare dintre variabilele superglobale sunt, de fapt, vectori care contin alte variabile:
$_GET – contine toate variabilele care sunt transmise scriptului prin metoda GET
$_POST – contine toate variabilele care sunt transmise scriptului prin metoda POST
$_COOKIE – contine toate variabilele care sunt transmise scriptului prin intermediul cookie-urilor
$_FILES – contine toate variabilele care ii sunt transmise scriptului atunci cand vrei sa incarci un fisier pe server
$_SERVER – contine informatii cum ar fi anteturile, caile catre fisiere, amplasarea fizica a scripturilor
$_ENV – contine toate variabilele care sunt din mediul de lucru al serverului si care sunt accesibile scriptului
$_REQUEST – contine toate variabilele care ii sunt transmise scriptului prin metoda POST sau GET
$_SESSION – contine toate variabilele care sunt inregistrate intr-o sesiune de utilizator
Sper ca nu te-am incurcat prea mult. Deocamdata e bine daca stii ce este o variabila, cum se poate defini, care sunt variabilele acceptate si ce sunt variabilele superglobale. Cam atat azi. Pe data viitoare.
Bafta icon smile Ce sunt variabilele in PHP?

0 comentarii to “Ce sunt variabilele in PHP? ”

Trimiteți un comentariu

 

Bancuri Bula, Bancuri noi, Bancuri cu blonde, bancuri tari Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates